Jokainen meistä käy läpi vaihdevuodet. Useimmilla naisilla vaihdevuodet alkavat 45-55 vuoden iässä. On raportoitu, että noin kolme neljästä naisesta kokee kuukautisiin liittyviä vaihdevuosioireita. Kaikilla oireet eivät ole yhtä selkeitä ja kuukautiskierto vaihtelee yksilöllisesti. Useimmilla naisilla kuukautiset muuttuvat tavalla, jota ei koeta myönteiseksi.
Vaihdevuodet ovat elämänvaihe, jolloin munasarjat hiipuvat ja lopettavat estrogeenin tuotannon lopullisesti. Esiintyvät oireet johtuvat elimistön alhaisesta estrogeenitasosta. Vaihdevuosien merkkejä on useita, mutta tähän artikkeliin olemme keränneet niistä 14.
Kuumat aallot ja hikoilu ovat yleisiä vaihdevuosioireita. Kuumat aallot voivat olla hyvin ahdistavia, ja ne voivat kestää minuuteista useisiin tunteihin.
Kuumat aallot johtuvat estrogeenin tuotannon vähenemisestä. Estrogeeni on hormoni, jolla on tärkeä rooli kehon lämpötilan säätelyssä. Kun estrogeenin tuotanto vähenee, se voi aiheuttaa kehon lämpötilan nousua ja kuumia aaltoja.
Kuumat aallot voivat olla hyvin ahdistavia ja vaikuttavat elämänlaatuun. Runsas hikoilu voi myös tehdä olon epämukavaksi erityisesti sosiaalisissa tilanteissa.
Mielialan vaihtelut ja ärtyneisyys ovat yleisiä vaihdevuosien aikana. Estrogeenin tuotannon väheneminen voi vaikuttaa aivoihin ja hermostoon, mikä johtaa mielialan muutoksiin.
Mielialan vaihtelut voivat olla hyvin ahdistavia, ja niihin voi liittyä lievää ärtymystä, turhautumista, surua tai stressiä. Nämä mielialan vaihtelut voivat olla hyvin voimakkaita ja niitä voi esiintyä äkillisesti.
Ärtyneisyys on myös yleistä ja sille voi olla ominaista se, että reagoi vihaisesti tai turhautuu helpommin tilanteisiin, jotka eivät aiemmin olisi aiheuttaneet vastaavaa reaktiota.
Voi olla helppoa syyttää itseään ja tuntea, ettei kykene selviytymään mielialan vaihteluista ja ärtyneisyydestä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä ovat normaaleja oireita, joita monet naiset kokevat vaihdevuosien aikana.
Vaihdevuosien aikana emättimen kuivuus on yleinen vaiva. Se johtuu estrogeenin tuotannon vähenemisestä, hormonin, joka auttaa pitämään emättimen kosteana ja normaalina. Emättimen kuivuus voi aiheuttaa yhdyntäkipuja, kutinaa ja kirvelyä. Vaihdevuosien aikana estrogeenin puute voi myös aiheuttaa sen, että emättimen ja virtsaputken limakalvo ohenee ja on alttiimpi vaurioille. Tämä voi lisätä infektioiden, kuten sieni- tai virtsatieinfektioiden todennäköisyyttä.
Vaihdevuosien aikaiset univaikeudet johtuvat elimistön hormonaalisista muutoksista, jotka voivat vaikuttaa unen laatuun. Yleisimpiä ongelmia voivat olla unettomuus ja yöhikoilu. Vaihdevuodet voivat myös aiheuttaa sen, että naiset heräävät useammin yöllä tai että heillä on vaikeuksia nukahtaa uudelleen heräämisen jälkeen.
Lihasmassan menetys ja rasvakudoksen lisääntyminen ovat kaksi yleisintä vaihdevuosien aikana tapahtuvaa muutosta kehossa. Tämä johtuu estrogeenihormonin tuotannon vähenemisestä, joka voi vaikuttaa kehon kykyyn rakentaa ja ylläpitää lihasmassaa sekä säädellä rasvan varastoitumista.
Lihasmassa on tärkeää hyvän terveyden ylläpitämiseksi, sillä se auttaa lisäämään voimaa ja kestävyyttä sekä tehostaa aineenvaihduntaa. Lihasmassan väheneminen voi johtaa voiman ja kestävyyden heikkenemiseen ja lisätä myös loukkaantumis- ja kaatumisriskiä.
Haluttomuus eli seksihalujen väheneminen on yleinen vaiva vaihdevuosien aikana. Se voi johtua useista tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista, stressistä ja väsymyksestä.
Estrogeenin tuotannon väheneminen voi johtaa emättimen kuivuuteen ja yhdyntäkipuihin, mikä voi lisätä haluttomuutta. Estrogeenin puute voi myös aiheuttaa sen, että klitoriksen ja emättimen kudokset muuttuvat vähemmän herkiksi ja vaikeuttavat orgasmin saamista.
Päänsärky ja huimaus voivat olla yleisiä vaihdevuosioireita. Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa aivojen verisuonten laajenemista ja pienenemistä, mikä voi johtaa päänsärkyihin. Estrogeenin puute voi myös aiheuttaa sen, että aivojen verisuonet muuttuvat herkemmiksi päänsäryn laukaiseville tekijöille, kuten stressille ja kofeiinille.
Huimaus voi liittyä myös hormonaalisiin muutoksiin, erityisesti verenpaineeseen. Estrogeeni voi vaikuttaa kehon verisuoniin, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, verenpaine voi vaihdella ja aiheuttaa huimausta.
Ihon, hiusten ja kynsien muutokset voivat johtua kehossa tapahtuvista hormonaalisista muutoksista.
Ihomuutoksia voivat olla kuivuus, ihottumat ja rypyt. Estrogeenin puutos voi aiheuttaa ihon kimmoisuuden vähenemistä ja kuivumista, mikä voi lisätä ryppyjen muodostumisen todennäköisyyttä. Iho voi myös muuttua herkemmäksi auringolle, joten on tärkeää käyttää aurinkosuojaa.
Hiusmuutoksia voivat olla hiustenlähtö tai hiusten oheneminen sekä hiusten värin muutokset. Estrogeeni voi vaikuttaa karvatupiin, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, hiukset voivat ohentua ja pudota. Hiukset voivat myös harmaantua tai muuttaa väriään.
Kynsissä tapahtuviin muutoksiin voi kuulua, että kynnet ohenevat ja ovat alttiimpia vaurioille. Estrogeeni voi vaikuttaa myös kynsiin, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, kynnet voivat muuttua hauraammiksi ja alttiimmiksi vaurioille.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa silmien kuivumista, koska silmät tuottavat vähemmän kyynelnestettä ja voivat siten olla alttiimmat kuivumiselle. Estrogeeni voi myös vaikuttaa kyynelnesteen laatuun ja koostumukseen, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, kyynelneste voi muuttua ohuemmaksi, jolloin se ei suojaa silmiä niin tehokkaasti kuivumiselta.
Myös ikääntymiseen liittyvät muutokset voivat aiheuttaa sen, että silmät tuottavat vähemmän kyynelnestettä, jolloin silmät ovat herkemmät kuivumiselle. Kuivat silmät voivat olla hyvin epämiellyttävät ja aiheuttavat oireita, kuten kirvelyä, kutinaa, punoitusta ja silmien ärsytystä.
Turvotuksen ja ruoansulatusongelmien taustalla on useita tekijöitä, kuten hormonaaliset muutokset, suolen toiminnan muutokset ja elämäntapatekijät.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa sen, että suolisto tuottaa vähemmän progesteronihormonia, mikä voi vaikuttaa suoliston toimintaan. Tämä voi aiheuttaa sen, että ruoan kulkeutuminen suoliston läpi voi kestää kauemmin, mikä voi lisätä kaasunmuodostusta, turvotusta tai ummetusta ja ripulia.
Suolen toiminnan muutokset voivat myös lisätä kaasunmuodostusta ja turvotusta. Esimerkiksi stressi ja väsymys voivat aiheuttaa sen, että suolisto ei toimi yhtä tehokkaasti, mikä voi lisätä kaasujen muodostumista ja turvotusta.
Keskittymisvaikeuksia voi esiintyä vaihdevuosien aikana. Se voi johtua useista tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista, stressistä ja uniongelmista.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa sen, että aivot eivät toimi yhtä tehokkaasti, mikä voi johtaa keskittymisvaikeuksiin. Estrogeenilla voi olla vaikutusta aivoihin, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, se voi aiheuttaa aivojen tehottomamman toiminnan, mikä voi johtaa keskittymisvaikeuksiin.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat heikentää aivojen toimintaa, mikä voi johtaa muistamattomuuteen. Estrogeeni voi vaikuttaa aivoihin, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, se voi aiheuttaa aivojen toiminnan heikkenemistä.
Kuiva ja kutiseva iho voi johtua useista tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista ja ikään liittyvistä ihomuutoksista.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa sen, että iho tuottaa vähemmän kosteutta, mikä voi tehdä ihosta kuivemman ja alttiimman ärsytykselle. Estrogeeni voi myös vaikuttaa ihon kimmoisuuteen, jolloin iho muuttuu vähemmän kimmoisaksi ja kuivemmaksi, mikä voi tehdä ihosta kutiavan ja vaurioille alttiimman.
Myös ikään liittyvät muutokset ihossa voivat johtaa ihon kuivumiseen ja kutinaan. Ihosta tulee iän myötä ohuempi ja vähemmän kimmoisa, mikä voi tehdä ihosta alttiimman vaurioille ja lisätä kutinaa.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa sen, että nivelet tuottavat vähemmän glukosamiinia ja kollageenia, kaksi ainetta, jotka ovat tärkeitä nivelten terveyden ja joustavuuden kannalta. Myös estrogeeni voi vaikuttaa niveliin, ja kun estrogeenin tuotanto vähenee, nivelet voivat olla alttiimpia vammoille.
Myös ikään liittyvät muutokset nivelissä voivat aiheuttaa ongelmia. Nivelet voivat iän myötä muuttua vähemmän joustaviksi ja alttiimmiksi vammoille, mikä voi johtaa nivelongelmiin.
Suosittelemme sinulle
Liittyvät artikkelit
Näin saat lisäenergiaa
Kiireisessä arjessa energia on usein vähissä, ja on tärkeää ymmärtää, miten voimme saada lisää energiaa selvitäksemme paremmin arjen haasteista. Suomessa yli 60 % väestöstä ilmoittaa, että heillä on viikon aikana matalan energian jaksoja. Hyvä uutinen on, että on olemassa useita tehokkaita ja yksinkertaisia keinoja kasvattaa energiatasojasi ja parantaa elämänlaatuasi. Ruokavaliosta, liikuntaan, nukkumiseen ja rentoutumiseen - tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia käytännön tapoja, joiden avulla voit valjastaa itsellesi lisää energiaa ja elää täysillä.
Vitamiini K2 - tärkeä elimistölle
Keholle välttämättömien vitamiinien joukossa K2-vitamiini saa usein vähemmän huomiota kuin sen tunnetummat sisarukset. Silti tällä aliarvostetulla ravintoaineella on ratkaiseva merkitys terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. K2-vitamiini, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä menakinoni, on rasvaliukoinen vitamiini, joka auttaa pääasiassa veren hyytymisessä, mutta sen hyödyt eivät lopu tähän. Tässä artikkelissa tutustumme K2:n maailmaan ja paljastamme sen lähteet, vaikutukset ja monet K2-ravintolisän käyttöön liittyvät hyvinvointihyödy