Älä jätä elinvoimaasi ja terveyttäsi sattuman varaan. Tutkimukset osoittavat, että vitamiinien puutteen seurauksilla on suurempia terveysvaikutuksia kuin aiemmin on luultu. Hyvä monivitamiini takaa, että saat kaikki tärkeät elintärkeät aineet. Näin varmistetaan elimistön terveys, suorituskyky ja elinvoima.
Monivitamiinit ovat yhdistelmä erilaisia vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä ihmiskehon
toiminnoille. Multivitamiinivalmisteet sisältävät yleensä kaikkia vitamiineja, jotka hoitavat elimistön elintärkeitä tehtäviä ja varmistavat hyvinvoinnin ja suorituskyvyn.
Monivitamiinit ovat yhdistelmä eri vitamiineja yhdessä valmisteessa. Multivitamiinivalmisteet
sisältävät yleensä ihmiskehon kannalta tärkeimmät vitamiinit. Näitä ovat vesiliukoiset B1-, B2-, B6-, B12-, C-, biotiini-, niasiini-, pantoteenihappo- ja foolihappovitamiinit sekä rasvaliukoiset D-, E- ja K-vitamiinit sekä provitamiini beetakaroteeni, josta elimistö voi valmistaa A-vitamiinia.
Monivitamiinit sisältävät usein myös kivennäisaineita, hivenaineita, entsyymejä tai
aminohappoja, jotka tukevat vitamiinien vaikutuksia.
Kaikki vitamiinit osallistuvat lukuisiin prosesseihin ihmiskehossa. Ne suojaavat elimistöä vapailta radikaaleilta, säätelevät hiilihydraattien, proteiinien ja kivennäisaineiden hyväksikäyttöä ja ovat välttämättömiä solujen, hormonien ja entsyymien rakentamisessa. Iho, hermot, luut ja immuunijärjestelmä ovat myös riippuvaisia kaikkien vitamiinien riittävästä saannista.
Me ihmiset olemme menettäneet kyvyn valmistaa vitamiineja itse kehossamme, vaikka ne
ovatkin elintärkeitä. Tämä evolutiivinen paradoksi voidaan selittää sillä, että näitä vitamiineja on runsaasti ihmisen ravintoketjussa.
Tämä oli kuitenkin mahdollista vain esiviljelykaudella, jolloin hedelmät, vihannekset, pähkinät, kala ja liha kasvoivat ilman ihmisen manipulointia. Vaikka nykyisin kehittyneiden maiden moderni ruokavalio on monipuolinen, se voi silti johtaa vitamiinien puutteeseen, mikä voi lisätä kroonisten sairauksien riskiä.
Saksan ravitsemusyhdistys suosittelee viittä annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäisen vitamiinitarpeen kattamiseksi, mutta tämä ei yleensä enää riitä, koska monien elintarvikkeiden vitamiinipitoisuus on laskenut merkittävästi viime vuosina.
Lisäksi päivittäiset tarpeet riippuvat myös yksilöllisistä tekijöistä. Stressitilanteissa, sairauden
tai fyysisen rasituksen yhteydessä vitamiinien tarve lisääntyy aivan yhtä paljon kuin raskauden tai imetyksen aikana, joten lisääntynyt saanti on välttämätöntä.
Näissä tapauksissa monivitamiinivalmisteiden ottaminen voi ehkäistä ja kompensoida vitamiinien puutetta.
Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio on paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, mutta ravinnepuutoksia esiintyy jopa sellaisissa yhteiskunnissa, joissa on runsaasti
ravinteikkaita elintarvikkeita. Yleinen neuvo on syödä riittävästi hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, viljaa, vähärasvaista proteiinia ja vähärasvaisia maitotuotteita terveyden ylläpitämiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi.
Monivitamiineista voi olla hyötyä yhden tai useamman ravintoaineen saannissa silloin, kun tietyn elintarvikkeen kulutus on pienempi kuin suositeltu päivittäinen määrä. Yhden tai useamman keskeisen ravintoaineen puutteet voivat johtaa optimaalisen toiminnan heikkenemiseen ja jopa vakaviin terveysvaikutuksiin.
Jopa väestössä esiintyy usein ajoittaisia puutteita mikroravintoaineiden saannissa, ja kun nämä
ajoittaiset puutteet muuttuvat pysyviksi, ravinteiden puute voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Tätä kuvataan usein piilonälänhädäksi, kun ihmiset syövät riittävästi kaloreita mutta eivät riittävästi hivenaineita.
Piilonälkä on usein ongelmana kehitysmaissa, joissa nykyaikaiset ruokailutottumukset ovat täynnä energiaa sisältäviä mutta ravinnepuutteellisia elintarvikkeita. Eräässä laajassa yhdysvaltalaisessa väestötutkimuksessa todettiin, että A-, C-, D- ja E-vitamiinien sekä kivennäisaineiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin, mikroravintoaineiden pitoisuudet olivat alle suositellun määrän.
Lisäksi tämän tutkimuksen tiedot osoittivat, että monivitamiinivalmisteita käyttävillä nämä puutteet olivat harvinaisempia kaikissa ikäryhmissä.
Tällä hetkellä monivitamiini- ja kivennäisaine ravintolisävalmisteita on tutkittu ja hyväksytty
yleisesti terveysongelmien, kuten anemian (rauta), hermostoputkivian (foolihappo) ja osteoporoosin (D-vitamiini) hoitoon.
Uudet tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että kognitiivinen suorituskyky, urheilusuoritukset ja fyysinen suorituskyky voidaan myös säilyttää tai parantaa monivitamiinilisän avulla ja että iäkkäiden ihmisten pitkäikäisyys voi parantua.
Vaikka monivitamiinivalmisteet eivät korvaa tasapainoista ruokavaliota, ne voivat
B-vitamiiniyhdistelmä koostuu kahdeksasta B-vitamiinista, jotka ovat optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä hivenaineita. Niihin kuuluvat tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini (B3), pantoteenihappo (B5), pyridoksiini (B6), biotiini (B7), foolihappo (B9) ja kobalamiini (B12).
Jokaisella B-vitamiinilla on läheisesti toisiinsa liittyviä tehtäviä, ja ne toimivat koentsyymeinä keskeisissä reaktioissa ihmiskehon jokaisessa solussa. B-vitamiinit tukevat erityisesti tärkeitä solujen aineenvaihduntaa ja energiantuotantoreaktioita, jotka ovat välttämättömiä elämälle.
Jokainen solujen energiantuotannon osa-alue vaatii vähintään yhtä B-vitamiinia. Tiamiini,
riboflaviini, niasiini ja pantoteenihappo ovat kaikki välttämättömiä koentsyymejä, jotka ovat ehdottoman tärkeitä katabolisessa energiantuotannossa. Ilman näitä vitamiineja on vakavia ja laajoja kielteisiä terveysvaikutuksia.
Muita B-vitamiineista riippuvaisia prosesseja ovat anaboliset prosessit, jotka vaativat näitä
yhdisteitä avustamaan aminohappojen, rasvahappojen ja pyrimidiinien kaltaisten aineiden aineenvaihduntaa, jotka kaikki ovat välttämättömiä useimmille muillesoluprosesseille.
Kaiken kaikkiaan B-vitamiinilisän terveyshyötyjä ovat:
C-vitamiini (askorbiinihappo) on yleensä yhdistetty kivennäisaineisiin, kuten kalsiumaskorbaattiin ja magnesiumaskorbaattiin tai muihin, tai se on suurina pitoisuuksina Acerola- tai Camu-Camu -hedelmäjauheessa. Näiden C-vitamiinimuotojen tiedetään olevan luonnollisempia kuin synteettisesti johdetun askorbiinihapon.
Toisin kuin ihmiset, monet eläimet, mukaan lukien eräät apinalajit, pystyvät tuottamaan itse
C-vitamiinia. Sen vuoksi ihmisten on saatava C-vitamiinia ainoastaan ravinnosta, erityisesti tuoreista hedelmistä ja vihanneksista.
C-vitamiinilisää käytetään pääasiassa flunssan ehkäisyyn tai hoitoon. Suuressa meta-analyysitutkimuksessa, johon kuului 29 tutkimusta ja johon osallistui yli 11 000 henkilöä, tutkijat pystyivät osoittamaan, että C-vitamiinin säännöllinen käyttö lyhensi flunssan kestoa merkittävästi 8 prosentilla aikuisia ja 14 prosentilla lapsia.
Lisäksi 1-2 grammaa C-vitamiinia nauttineilla lapsilla flunssan vakavuus väheni ja flunssan kesto lyheni merkittävästi, 18 prosenttia. Vaikka tulokset eivät olleet aina johdonmukaisia, näyttää siltä, että säännöllisestä C-vitamiinilisästä on hyötyä joillekin.
C-vitamiini on voimakas antioksidantti, ja sitä käytetään myös moniin muihin tarkoituksiin, kuten liikunta-aineenvaihdunnan tehostamiseen, ihon valosuojaukseen, negatiivisen mielialan parantamiseen, korkean verenpaineen alentamiseen ja nivelten optimaalisen terveyden ylläpitämiseen.
C-vitamiinia sisältävän monivitamiinivalmisteen moninaiset hyödylliset vaikutukset:
Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat seuraavat vitamiinit: A-vitamiini (retinoli), D-vitamiini (25-OHD) ja E-vitamiini (tokoferolit ja tokotrienolit) sekä K-vitamiini. Näiden vitamiinien puutteet on yhdistetty useisiin sairauksiin ja huonoon terveyteen.
A-vitamiini eli retinohappo on välttämätön vitamiini, jolla on monia tärkeitä tehtäviä, kuten
terve maksan aineenvaihdunta, silmien terveys sekä terve iho, hiukset ja kynnet. A-vitamiinin puute on yhdistetty lisääntyneeseen syöpä- ja diabetesriskiin.
D-vitamiinin tiedetään edistävän kalsiumin imeytymistä, mikä puolestaan auttaa ylläpitämään vahvoja ja terveitä luita. D-vitamiinia saadaan luonnostaan auringonvalosta, mutta työelämän velvoitteiden ja pitkien sisätiloissa vietettyjen tuntien vuoksi monet ihmiset eivät saa riittävästi D-vitamiinia.
D-vitamiinin puute on yhdistetty myös multippeliskleroosiin, krooniseen neurologiseen sairauteen, jota immuunijärjestelmä välittää. On vahvaa näyttöä siitä, että väestöryhmät,
joiden D-vitamiinitaso on alhainen, ovat alttiimpia sairastumaan tähän tautiin.
E-vitamiini on kahdeksan kemiallisesti samankaltaisen yhdisteen ryhmä, jolla on monia tärkeitä
etuja ihmisen terveydelle. Voimakkaina antioksidantteina nämä yhdisteet voivat auttaa suojaamaan elimistöä vapailta radikaaleilta, jotka ovat osallisina ikääntymisessä sekä kroonisten ja aineenvaihduntasairauksien kehittymisessä.
E-vitamiini auttaa myös ylläpitämään verenkiertoa ja parantamaan verisuonten terveyttä sekä pitämään sydämen terveenä ja vahvana. E-vitamiinilisän on osoitettu vähentävän
sydänkohtausten riskiä ja suojaavan valtimoiden seinämien kalkkeutumiselta.
K-vitamiiniyhdistelmä koostuu kahdesta rasvaliukoisesta yhdisteestä eli K1- ja K2-vitamiinista, joita on runsaasti vihreissä lehtivihanneksissa. K-vitamiini on kofaktorina entsyymille, joka on kriittinen soluprosesseissa, kuten optimaalisessa luuston ja valtimoiden terveydessä.
K2-vitamiini on erityisen hyödyllinen luiden suojaamisessa ja vahvistamisessa ylläpitämällä luiden kalsiumpitoisuutta. Näin K-vitamiini auttaa myös varmistamaan, että kalsium pysyy luissa eikä kerry valtimoihin (kalkkeutuminen), mikä aiheuttaa kovettumista ja lopulta
sydänsairauksia.
Suurin osa monivitamiinitablettien sisältämistä kivennäisaineista on kaliumia, kalsiumia,
rautaa, sinkkiä ja magnesiumia.
Seuraavassa luettelossa kuvataan tärkeimmät hyödyt, joita näiden kivennäisaineiden sisällyttämisestä monivitamiinitabletteihin saadaan:
Kalsium-, kalium- ja magnesiumtasojen välinen suhde on tärkeä, koska ne vaikuttavat
optimaalisen verenpaineen ylläpitämiseen. Siksi näiden kivennäisaineiden pitoisuuksia elimistössä tutkitaan parhaillaan sen määrittämiseksi, voisiko niiden puute vaikuttaa verenpaineeseen.
Ihmisen elämälle välttämättömiä hivenaineita ovat muun muassa kupari, mangaani, kromi,
seleeni ja molybdeeni. Näitä kivennäisaineita voidaan tarvita vain pieniä määriä, mutta ne ovat välttämättömiä ihmisen elämälle ja optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiselle.
Ravinnon karotenoidit ovat luonnollisia yhdisteitä, joita esiintyy monissa hedelmissä ja
vihanneksissa. Yleisimpiä karotenoideja ovat alfakaroteeni, beetakaroteeni, luteiini, kryptoksantiini ja zeaksantiini. Kukin näistä karotenoideista on kliinisesti erittäin kiinnostava, koska niillä on merkitystä ihmisen terveydelle ja sairauksille.
Karotenoidit ovat voimakkaita antioksidantteja, joilla on monia hyödyllisiä vaikutuksia ihmisten
terveyteen. Lisäksi karotenoidit voivat myös:
Aminohapot, kuten tyrosiini, fenyylialaniini, teaniini ja tryptofaani, ovat monien aivojen
optimaalisen toiminnan kannalta tärkeiden välittäjäainetyyppien esiasteita. Täydenntäminen tavintolisillä näillä erityisillä aminohapoilla voi luonnollisesti tukea näiden välittäjäaineiden tuotantoa.
Monoamiini-välittäjäaineisiin kuuluvat dopamiini, melatoniini, noradrenaliini ja serotoniini, joilla kaikilla on merkitystä psyykkisissä prosesseissa, kuten kognitiossa, tunteissa, muistin
muodostumisessa ja mielialassa. Nämä monoamiinivälittäjäaineet auttavat myös ylläpitämään aivojen eheyttä ja plastisuutta, mikä on tärkeää aivojen terveen ikääntymisen kannalta.
Dopamiinin ja noradrenaliinin esiasteet ovat fenyylialaniini ja tyrosiini, kun taas serotoniinin ja melatoniinin esiaste on tryptofaani.
Näiden esiasteina käytettävien aminohappojen täydentämisellä on seuraavia terveyshyötyjä:
Entsyymit sisältyvät usein monivitamiinivalmisteisiin ruoansulatuksen helpottamiseksi ja
ravintoaineiden imeytymisen parantamiseksi. Usein mukana olevat entsyymit ovat papaiinia tai bromelaiinia, jotka molemmat ovat luonnollisia ruoansulatusentsyymejä ja jotka saadaan papaijasta ja ananaksesta.
Lisäksi ruoansulatusentsyymit voivat auttaa ruoansulatuskanavan ylläpitämisessä erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä. Papaiinin on osoitettu olevan luonnollinen lääke ummetukseen, turvotukseen ja närästykseen, jotka kaikki ovat IBS:n kivuliaita oireita.
Minivitamiineja suositellaan käytettäväksi seuraavien yhteydessä:
Monivitamiinivalmisteisiin yhdistetään usein seuraavia luonnollisia lisäaineita:
Monivitamiinilisät voivat auttaa ehkäisemään useita terveysongelmia sekä paikkaamaan mahdollisia ravitsemuksellisia puutteita.
Tietyt tutkimukset näyttävät osoittavan, että monivitamiinivalmisteet ovat turvallisia ja
vähentävät kroonisten sairauksien riskiä riskiryhmissä.