Ilmainen toimitus yli 30 € tilauksiin
100 päivän avoin kauppa
Nopea toimitus
Ilmainen toimitus yli 30 € tilauksiin
100 päivän avoin kauppa
Nopea toimitus

Kesäale jatkuu! Saat jopa -25%! Katso kaikki tarjoukset tästä

5 hyvää vinkkiä lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS).

26. tammik. 2024
5 hyvää vinkkiä lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS).

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) kanssa eläminen on haasteellista ja voi aiheuttaa turhautumista, uupumusta ja henkistä rasitusta ja joskus haitata jopa päivittäisiä askareita. Oireiden tehokas hallinta edellyttää valmistautumista. Asianmukaisen suunnittelun ja tietämyksen avulla voit vähentää epämukavuutta ja rajoittaa oireita, jotka vaikuttavat päivittäiseen toimintaasi.


Sisällysluettelo


5 hyvää vinkkiä lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS).

Et ole yksin

IBS on yleisin ruoansulatuskanavan häiriö, josta kärsii 25-45 miljoonaa ihmistä pelkästään Yhdysvalloissa ja 10 prosenttia Pohjois-Euroopan väestöstä. IBS:n syitä ei täysin tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan perimästä, infektioista ja psykologisista tekijöistä, kuten traumasta tai kroonisesta stressistä. Diagnoosin saaneista 40 prosentilla on lieviä oireita, 35 prosentilla keskivaikeita ja 25 prosentilla vaikeita oireita.

IBS-oireita ovat: 

 • Vatsakipu 
 • Usein toistuvat WC-käynnit 
 • Suolen toiminnan vaihtelut 
 • Ripuli, ummetus tai molemmat
 • Suoli ei tyhjene kunnolla 
 • Turvotus 
 • Kaasun muodostus
 • Ruoansulatusongelmat 
 • Pahoinvointi 

5 yksinkertaista vinkkiä IBS:n hallintaan parhaalla mahdollisella tavalla: ⁠

Jos sinulla on IBS-oireita, ensimmäinen askel on saada diagnoosi lääkäriltäsi. Tämä on tärkeää, koska IBS-oireet voivat muistuttaa muiden sairauksien oireita, kuten keliakia tai Chronin tauti. International Foundation for Gastrointestinal Disorders -säätiön tekemä tutkimus osoitti, että ennen lopullisen diagnoosin saamista kului keskimäärin 6,6 vuotta. Myöhästynyt tai väärä diagnoosi ei ainoastaan vaikuta jokapäiväiseen elämääsi, vaan se estää sinua ryhtymästä oikeisiin toimiin parantuaksesi. ⁠

⁠2. Tutustu diagnoosiin

IBS luokitellaan yleisimmän suolen toiminnan mukaan, ja se jaetaan kolmeen pääluokkaan: IBS-C (ummetus), IBS-D (ripuli) ja IBS-M (molempien yhdistelmä). IBS-tyypin ymmärtäminen ja tunnistaminen on hyödyllistä, sillä kullakin tyypillä on erilaiset laukaisevat tekijät ja räätälöidyt hoitostrategiat.

3. Yhteistyö ravitsemusterapeuttien kanssa

Kuten kaikkien kroonisten sairauksien kohdalla, on tärkeää työskennellä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka on IBS:ään liittyvien sairauksien hoidon asiantuntija. Voit luottaa, että hän opastaa sinua, tarjoaa resursseja ja tukee sinua koko matkasi ajan.

4. Vältä stressiä

Tutkimukset osoittavat, että stressitasojen ja IBS-oireiden välillä on selvä yhteys - yksinkertaisesti sanottuna, kun tunnet itsesi stressaantuneeksi, vatsasi huomaa sen myös. Itse asiassa jotkut tutkimukset osoittavat, että IBS-oireyhtymästä kärsivillä on liioiteltu stressireaktio, jossa kortisolin (stressihormoni) pitoisuudet ovat korkeammat.

Stressitön elämä ei ole aina mahdollista, mutta stressinhallinnan oppiminen ja stressitilanteisiin sopeutumisen parantaminen on hyödyllistä.

Seuraava askel on selvittää, mitkä strategiat ovat sinulle hyödyllisiä. Lempeä liikunta, hengitysharjoitukset ja mindfulness-tekniikat voivat kaikki olla tehokkaita stressinhallinnassa. Ota aikaa selvittääksesi, mitkä auttavat sinua rentoutumaan ja pysymään rauhallisena paineen alla.

Muita vinkkejä stressin hallintaan ovat:
 1. Terapiakäynnit
 2. ⁠Hyvät nukkumistottumukset
 3. Hyvät ruokailutottumukset
 4. ⁠Priorisoi aikaa itsellesi

Ravintolisien käyttö

IBS-oireiden tehokkaaseen lievittämiseen ravintolisät avaavat lupaavia mahdollisuuksia. Niiden avulla pyritään puuttumaan ärtyvän suolen oireyhtymään liittyviin erityisoireisiin ja ravitsemukselliseen epätasapainoon, ja niistä on osoittautunut olevan suurta hyötyä monille.

Katso IBS-ravintolisämme ja lue lisää IBS:stä täältä.

 

 


Liittyvät artikkelit
Couple kayaking.jpeg
Näin saat lisäenergiaa

Kiireisessä arjessa energia on usein vähissä, ja on tärkeää ymmärtää, miten voimme saada lisää energiaa selvitäksemme paremmin arjen haasteista. Suomessa yli 60 % väestöstä ilmoittaa, että heillä on viikon aikana matalan energian jaksoja. Hyvä uutinen on, että on olemassa useita tehokkaita ja yksinkertaisia keinoja kasvattaa energiatasojasi ja parantaa elämänlaatuasi. Ruokavaliosta, liikuntaan, nukkumiseen ja rentoutumiseen - tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia käytännön tapoja, joiden avulla voit valjastaa itsellesi lisää energiaa ja elää täysillä.

Lue lisää
Håndter-stress-i-hverdagen.jpeg
Stressin hallinta: 3 helppoa vinkkiä

Kiireisessä arjessa jokainen meistä kokee stressiä aika ajoin. Työ, opiskelu, määräajat, perhe, urheilu ja sosiaalinen elämä voivat johtaa väsymyksen ja uupumuksen tunteeseen. Terveen ja stressittömän elämän saavuttamiseksi on ratkaisevan tärkeää varata aikaa todelliseen lepoon ja rentoutumiseen. Tämä antaa keholle mahdollisuuden palautua pitkittyneistä stressijaksoista. Lue kolme yksinkertaista vinkkiämme, joiden avulla voit selviytyä stressistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue lisää
AdobeStock_173160913 (1).jpeg
Omega-3: Meren sankari sydämellesi, aivoillesi ja immuunijärjestelmällesi

Omega-3-rasvahappoja kuvataan usein pieniksi ihmeiksi. Niitä esiintyy luonnostaan monissa elintarvikkeissa ja ravintolisissä, ja niiden hämmästyttävät terveyshyödyt voivat tukea elämänlaatuasi monin tavoin. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, miksi omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä elimistöllesi ja miten ne voivat olla avain terveempään ja täyteläisempään elämäntapaan. Sukelletaan siis syvemmälle Omega-3:n valtamereen ja tutustutaan moniin hyötyihin, joita tällä ravintoaineella on tarjota!

Lue lisää

Etusi
 • ILMAINEN TOIMITUS
  yli 30 euron tilauksille
 • 100 PÄIVÄN AVOIN KAUPPA
  jos et ole tyytyväinen
 • SÄÄSTÄ JOPA 20 %
  Paljousalennuksellamme ja 5% ostobonuksella
 • HELPPO MAKSAMINEN
  Klarna, luottokortti, MobilePay

Sisällysluettelo

Etusi
 • ILMAINEN TOIMITUS
  yli 30 euron tilauksille
 • 100 PÄIVÄN AVOIN KAUPPA
  jos et ole tyytyväinen
 • SÄÄSTÄ JOPA 20 %
  Paljousalennuksellamme ja 5% ostobonuksella
 • HELPPO MAKSAMINEN
  Klarna, luottokortti, MobilePay