Mitä Ubikinoli on?
Ubikinoli on koentsyymi Q10:n (CoQ10) pelkistetty, aktiivinen antioksidanttimuoto. Ubikinoli
on terveessä elimistössä luonnollisesti tuotettu Q10, joka on muunnettu (pelkistetty) käytettäväksi solujen energiantuotantoprosessissa.
Sen lisäksi, että se on kriittisessä asemassa energiantuotannossa, se on vahvin saatavilla
oleva lipidiliukoinen antioksidantti, joka suojaa elimistön soluja hapettumisstressiltä, joka voi aiheuttaa vaurioita proteiineille, lipideille ja DNA:lle.
Miksi Ubikinolin täydentäminen on entistä tärkeämpää iän myötä?
Terveenä 20-vuotiaana tuotat helposti kaiken käyttämäsi Q10:n ja muutat sen tehokkaasti
Ubikinoliksi. Itse asiassa Q10:n vallitseva muoto terveen ihmisen plasmassa ja kudoksissa on pelkistetty Ubikinolin muoto.
Ikä ja muut tekijät voivat kuitenkin haitata elimistön kykyä tuottaa ja metaboloida Q10:tä.
Joitakin syitä tähän ovat lisääntynyt aineenvaihdunnan tarve, riittämätön ravinnon saanti, hapetusstressi tai jokin näiden asioiden yhdistelmä.
Joidenkin raporttien mukaan tämä heikkeneminen alkaa noin 40-vuotiaana, vaikka se voi
joissakin tapauksissa alkaa jo 20-vuotiaana. Kun elimistön kyky tuottaa ja vähentää Q10:tä alkaa, Q10:n ja/tai Ubikinolin lisääminen on yhä tärkeämpää hyvän terveyden ylläpitämiseksi.
Mitä eroa on Ubikinonilla ja Ubikinolilla?
Ubikinoni ja Ubikinoli ovat molemmat Q10:n muotoja, ja molemmat ovat välttämättömiä solujen
energian tuottamiseksi. Ubikinoni on kuluttajille tutuin Q10:n hapettunut muoto, jota on käytetty lisäravinteena ja tutkittu yli 30 vuotta.
Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana Q10 on tunnustettu sen hyödyistä yleiselle terveydelle ja hyvinvoinnille sekä sydän- ja verisuoniterveydelle ja neurologiselle
terveydelle.
Kehon on muunnettava Ubikinoni Ubikinoliksi tuottaakseen solujen energiaa. Ilman tätä
muuntamista elimistön energiantuotantoprosessi ei voi päättyä eikä energiatasoja voida ylläpitää. Näin ollen molemmat ovat ratkaisevan tärkeitä elimistön luonnollisen energian ylläpitämiseksi.
Ubikinolin väheneminen johtaa solujen energian vähenemiseen ja heikentyneeseen suojaan
hapetusstressiä vastaan, joka tuottaa vapaita radikaaleja ja voi vahingoittaa elimistön soluja, kuten proteiineja, rasvoja ja DNA:ta. Ubikinoli tarjoaa vahvan ensivaiheen suojan tätä solujen hapettumisvauriota vastaan, ja sitä on täydennettävä optimaalisen terveyden ylläpitämiseksi.
Yhä useammat tieteelliset raportit osoittavat, että Ubikinonitasojen dramaattinen lasku ja lisääntynyt oksidatiivinen stressi liittyvät ikääntymisprosessiin ja moniin ikään liittyviin sairauksiin.
Miten tiedän, mikä Q10-muoto on minulle oikea?
Terveet 20- ja 30-vuotiaat aikuiset pystyvät helposti metaboloimaan Q10:n ja muuntamaan sen Ubikinoliksi, joten Q10-lisä on todennäköisesti tehokkain tapa nostaa Q10-tasoja.
Yli 40-vuotiaille henkilöille Ubikinoli on todennäköisesti hyödyllisempi, koska elimistön kyky tuottaa Q10:tä ja muuntaa se Ubikinoliksi on heikentynyt. Optimaaliset Ubikinolipitoisuudet ovat tärkeitä niille, jotka haluavat tukea sydän- ja verisuoniterveyttä, neurologista ja maksan terveyttä.
Koska Ubikinoli on valmiiksi muunnettu, se on valmis kehon välitöntä käyttöä varten, mikä tekee siitä ihanteellisen niille, jotka eivät pysty tehokkaasti vähentämään Q10:tä
kehossa.
Kuinka paljon Ubikinolia minun pitäisi ottaa?
Ubikinolin suositeltu annos vaihtelee kunkin yksilön tarpeiden mukaan. Kuitenkin ne, jotka
ovat iäkkäitä tai epäilevät, että heidän Q10:n määränsä on vähentynyt, saattavat haluta aloittaa täydentämisen 200-300 mg:lla Ubikinolia päivässä.
Tutkimukset osoittavat, että Q10:n plasmatasot pysähtyvät noin kahden viikon kuluttua tällä
annoksella. Sen jälkeen 100 mg päivässä on hyvä ylläpitoannos.
Jos Q10 on ollut saatavilla lisäravinteena jo 30 vuoden ajan, miksi Ubikinoli on tullut saataville vasta äskettäin?
Koska Ubikinoli hapettuu helposti ilmassa, on ollut vaikeaa kehittää vakaata annostusta
pelkistetyssä muodossa. Kehittyneen teknologian avulla tutkijat ovat kuitenkin
pystyneet kehittämään täydellisen stabilointiprosessin, jonka avulla Ubikinoli pysyy pelkistetyssä muodossaan kehon ulkopuolella.
Voinko saada Ubikinolia syömistäni elintarvikkeista?
Voit saada Ubikinolia sekä Ubikinonia pieninä määrinä ruokavaliostasi. Sinun pitäisi
kuitenkin syödä näitä elintarvikkeita niin suuria määriä, että ne ovat epäkäytännöllinen
resurssi Q10-lisäyksen tarpeisiisi.
Ja koska elimistön kyky muuntaa Ubikinonia Ubikinoliksi heikkenee iän myötä, ruoka on
vähemmän käytännöllinen Ubikinolin lähde iäkkäille henkilöille ja niille, jotka kärsivät ikään liittyvistä sairauksista.
Mitkä ovat Ubikinoliin liittyvät terveyshyödyt?
Niille henkilöille, jotka eivät pysty muuntamaan Q10:tä tehokkaasti Ubikinoliksi,
Ubikinoli palauttaa Q10:n terveen tason plasmassa ja elimissä, jotta energiantuotanto olisi tehokkaampaa. Tämän pitäisi johtaa suurempaan energiatasoon ja kestävyyteen sekä parempaan yleisterveyteen.
Lisäksi, koska Ubikinoli on erittäin voimakas antioksidantti, se tarjoaa vahvan suojan
hapetusstressiä ja ikääntymiseen liittyviä vaivoja vastaan.
Kuinka kauan minun on otettava Ubikinolia, ennen kuin tunnen hyödyt?
Ubikinoli ei ole nopea ratkaisu niille, jotka etsivät lisää energiaa. Toisin kuin kofeiini tai sokeri, jotka nostavat energiatasoja nopeasti ja voivat myöhemmin aiheuttaa "romahduksen", Ubikinoli tarjoaa jatkuvaa luonnollista energiaa.
Vaikka jokainen yksilö on erilainen, kestää yleensä kahdesta kolmeen viikkoa palauttaa
optimaaliset Q10-tasot veriplasmassa ja kudoksissa, useimmat ihmiset alkavat tuntea vaikutukset, kun heidän yksilölliset plasmapitoisuutensa alkavat nousta, yleensä noin viidentenä päivänä.
Olen kuullut, että Ubikinoli "ylläpitää luonnollista energiaasi". Mitä se tarkoittaa?
Ubikinolia tarvitaan elimistössä energian tuottamiseen. Tämän elintärkeän ravintoaineen
palauttaminen optimaaliselle tasolle yli 40-vuotiaille palauttaa saman tyyppisen nuoruuden energian, jota keho tuotti, kun se pystyi tehokkaasti muuntamaan Q10:n Ubikinoliksi ja ylläpitämään riittävät Ubikinolipitoisuudet plasmassa ja kudoksissa. Näin ollen Ubikinolin lisääminen on ihanteellinen tapa palauttaa ja ylläpitää luonnollista energiaa.